Allt du behöver veta inför vårsäsongen 2024 i Elitserien

Allt du behöver veta inför Vårsäsongen 2024

Äntligen är det dags för Elitserien och vi startar redan den 12 Mars. Med denna nya säsong så har ett nytt schema och ett relativt nytt format för Elitserien tagits fram efter feedback från förra säsongen. Det kommer att finnas tre olika större indelningar i detta format.

  • Upper Swiss
  • Lower Swiss 
  • Slutspel.

Totalt kommer 12 lag att gå vidare till slutspelet. 8 lag från upper swiss & 4 från lower swiss.

Säsongen startar med Upper Swiss likt förra säsongen där 8 lag tar sig vidare till slutspelet. Det är ett standard swiss-system där 3 vinster krävs för att gå vidare och 3 förluster betyder att man åker ner till Lower Swiss. 

Det som är nytt från förra säsongen är att dem 8 lagen som inte tar sig vidare från Upper Swiss nu får chansen att ta sig vidare till slutspel genom Lower Swiss. Här krävs 2 vinster för att ta sig till slutspelet. Dom 4 lagen som inte tar sig vidare från Lower Swiss kommer även tappa sin plats i Elitserien till nästa säsong och åka ner till Regionserien.

Slutspelet inleds med en single elimination-fas där de fyra bästa lagen går direkt till kvartsfinal. De återstående åtta lagen spelar en inledande omgång för att avgöra vilka som avancerar. Dem 4 lagen som förlorar Round 1 kommer spela tiebreakers om att hålla sig kvar i Elitserien nästa säsong. 

Från och med semifinalen övergår turneringen till en double elimination-bracket med uppdelningen i upper och lower final. Efter det följer en consolidation final innan den avslutande Grand finalen.

Semifinalvinnarna går vidare till upper final och vinnaren därifrån går direkt till grand final. De förlorande lagen från semifinalen får en andra chans i lower final med möjlighet att avancera till grand final. I consolidation finalen möts segraren från lower final och förloraren från upper final för att avgöra vilket lag som ska gå vidare till grand final.

Dom fyra lagen som förlorar Round 1 kommer sen att spela om vilka två lag som säkrar en plats i Elitserien nästa säsong och dom två lagen som förlorar kommer sen spela kval mot två lag från Regionsslutspelet.