Elitserien i Esport och Svenska E-sportförbundet presenterar: SM i Counter-Strike

Svenska Elitserien i Esport (SECSGO) är stolta över att tillsammans med Svenska E-sportförbundet presentera starten på en ny era för Counter-Strike i Sverige. I och med etableringen av Counter-Strike som en officiell idrott och lanseringen av Counter-Strike 2 kommer höstens Elitseriesäsong att fungera som kvalsäsong till CS2, samtidigt som det blir den första officiella SM-turneringen i Counter-Strike 2. Finalen avgörs på plats i Älmhult den 9 december och turneringen erbjuder en unik möjlighet för talanger från hela Sverige att kämpa om det första officiella SM-tecknet i e-sport som delas ut.

Turneringen inleds med öppna kval till Regionserien där alla som representerar en förening har möjlighet att delta. För de lag som inte representerar en egen förening erbjuds en möjlighet att starta en förening eller tillfråga någon av förbundets befintliga föreningar. Läs mer här: https://www.svenskesport.se/medlem. Det kommer också finnas möjlighet att gå med i Elitseriens egen förening och därmed kunna delta i kvalen. De två bästa lagen från de öppna kvalen tar sig vidare till Regionseriens gruppspel*.

*Antalet platser varierar beroende på region.

I gruppspelet ställs de kvalificerade lagen mot de lag som i nuläget har en plats i Regionserien. Från Regionserien kommer totalt två lag att gå vidare till Elitseriens kval där de får sällskap av 14 Elitserielag. I Elitseriens kval har alla chansen att tävla om SM-tecknet i CS2. Säsongen avgörs till största del online men de två bästa lagen kommer att bjudas in till en storslagen LAN-final i Älmhult där resa och boende för finalisterna ingår. Utöver förbundets fina priser kommer även Elitserien att bidra med en prispott till SM-finalen, mer information presenteras under de kommande veckorna.

I fem år har vi arbetat hårt för att stärka den svenska e-sportscenen, och det är därför med stor glädje och stolthet som vi nu tillkännager utdelningen av den allra första officiella svenska mästerskapstiteln inom Counter-Strike 2. Detta markerar en betydande milstolpe då Counter-Strike nu erkänns som en fullfjädrad idrott i Sverige, säger Tommy “Potti” Ingemarsson, grundare av Svenska Elitserien i Esport.

Årets SM blir det första svenska mästerskapet vi genomför som officiell idrott i Sverige där spelare och lag från olika medlemsföreningar tävlar om det officiella SM-tecknet, för detta fallet i CS2. Vi är otroligt stolta över att få genomföra detta SM tillsammans med Svenska Elitserien i CS2 och ser framemot spännande matcher och slutspel i Älmhult, säger Sammi Kaidi, förbundsordförande för Svenska E-sportförbundet.

Mer information om turneringen, hur man anmäler sig och fullständiga regler kommer att följa inom kort. Följ SECSGO på våra sociala medier eller via vår hemsida, www.secsgo.se, för de senaste uppdateringarna.

Om Elitserien i Esport:

Svenska Elitserien i CS:GO startades 2018 med målet att skapa en liga där svenska spelare och lag kan inleda sin resa från gräsroten till eliten. Genom åren har vi haft både världsstjärnor och lag som presterat internationellt som deltagare i ligan. Tillsammans hoppas vi på att Elitserien kan vara med och bidra till en starkare svensk e-sport scen.

Om Svenska E-sportförbundet

Svenska E-sportförbundet är sedan maj 2023 medlemmar i Riksidrottsförbundet och organiserar e-sporten i Sverige. Förbundet har 25000 medlemmar i 38 föreningar från hela landet och representerar den svenska e-sporten internationellt. Förbundet har som vision att “Svensk e-sport ska vara världens bästa”, oavsett om det gäller organisering, gräsrotsengagemang eller idrottsliga framgångar.