Elitserien gör sig redo för CS2

Esporten i Sverige når nya höjder. Inte nog med att den nu är en officiellt erkänd idrott; vi förbereder oss också inför lanseringen av Counter-Strike 2 inom en snar framtid. Denna spännande utveckling markerar början på ett nytt och spännande kapitel för Elitserien. Vi ser fram emot att dela med oss av vad detta innebär för alla spelare och vårt community.

Counter-Strike 2 närmar sig sin release vilket innebär att CS:GO snart försvinner. Med anledning av denna nyhet kommer vi att anpassa vår kommande höstsäsong. Istället för en vanlig säsong kommer vi att anordna en särskild kvalsäsong för CS2. Elitserielag och Regionserielag som redan har en plats i seriesystemet sedan föregående säsong kommer att få vissa fördelar i detta kval. Exakt format och tider för kvalet kommer att meddelas längre fram. Vi avvaktar just nu besked från Valve kring releasedatum och eventuella licenser som kommer att behövas för att arrangera turneringar i CS2.

Med esportens officiella status som idrott höjer vi ribban för deltagande i våra serier. Från och med nästa säsong behöver alla deltagare representera en förening eller ett företag*. Men för de som känner osäkerhet kring detta har vi en enkel lösning. SECSGO kommer att öppna upp en egen förening, vilket innebär att spelare kan gå med i den och på så sätt uppfylla det nya kravet utan att behöva göra något administrativt eller krångligt själva. Detta steg gör att vi stärker och formaliserar tävlandet inom Counter-Strike.

För att säkerställa driften av föreningen som behövs för tävlande kommer vi också att introducera en tävlingsavgift för samtliga, även om man har en egen förening. Varje spelare kommer att behöva betala 199kr per säsong för att få spela i ligasystemet och detta gäller också för stand-ins. Mer information om hur det kommer att fungera med betalning och registrering kommer att presenteras löpande.

Denna höst ser ut att bli en av de mest spännande hittills för Elitserien och svensk esport. Vi är tacksamma för allt stöd vi har fått hittills och vi ser fram emot att ge våra fans, spelare och följare ännu en häftig upplevelse de kommande månaderna.

*Ett företag som äger en plats i Elitserien måste fortfarande se till att spelarna representerar antingen företagets egen förening eller Elitseriens förening. Det räcker inte enbart att representera själva företaget.