Elitserien får nytt format — premiär den 6 september

Årets höstsäsong av Elitserien startar den 6 september och är den nionde i ordningen. Allt kommer dock inte att vara som vanligt då formatet har fått en uppdatering.

Den som saknat Elitserien under sommaren har nu äntligen något att se fram emot. Fjorton lag gör upp om titeln som svenska mästare när Elitserien inleder sin nionde säsong. Fem Regionserielag tog klivet upp till Elitserien efter vårsäsongen vilket innebär att vi får se flertalet nya lag på servern. Det är dock inte det enda som är nytt. Efter feedback från spelare, lag och fans har Elitseriens format fått en spännande uppdatering. Nedan kan du läsa mer om det nya formatet.

Det här är Elitseriens nya format

  • Grundserien är kvar men istället för dubbelmöten blir det nu enkelmöten. Det innebär att lagen möter varandra en gång istället för två. Alla möten spelas i bäst-av-en karta. Kartvalet förändras därmed också till det mer klassiska där lagen turas om att plocka bort kartor tills en återstår.
  • De åtta bästa lagen i grundserien kvalificerar sig för slutspel. Lag 9-10 spelar kval och lag 11-14 degraderas till Regionserien, precis som tidigare.
  • Lagen som kvalificerat sig för slutspel delas in i två grupper. De som placerat sig som #1, #4, #5 & #8 i grundserien formar Grupp A medan #2, #3, #6 & #7 spelar i Grupp B. Grupperna spelas i ett swiss-format där de lag som vinner två matcher går vidare till semifinalerna. Den som först vinner två matcher blir etta i gruppen och det andra laget att vinna två matcher blir tvåa. Alla slutspelsmatcher spelas i bäst-av-tre kartor.
  • Ettorna möter den andra gruppens tvåor i respektive semifinal. Vinnarna spelar sedan final och förlorarna gör upp i bronsmatchen. Se klippet nedan för en förklaring av formatet.

Vi ser fram emot en spännande höst tillsammans med er där ni kommer att få se fler BO3-matcher i Elitserien än någonsin tidigare. Precis som vanligt ser ni matcherna på tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 19:00 på twitch.tv/elitseriencsgo.

Vi ses den 6 september!